er kan meer dan je denkt!
Wereldwijd heb ik ruim 10 jaar als duikleraar gewerkt, hierbij heb ik veel mensen geholpen de magische onderwaterwereld en het gevoel van gewichtloos zijn te ontdekken. Vaak was ik hier ook al therapeutisch bezig met mensen die het heel spannend en eng vonden maar het wel graag wilden ontdekken, hun grenzen wilden verleggen en/of patronen wilden doorbreken. Als gecertificeerde duikinstructeur ben ik aangesloten bij de IADH (International Association for Handicapt Divers), PADI en SSI.
Daarnaast werk ik ruim 18 jaar in de zorgsector, onder andere als pedagogisch groepsbegeleider, teamcoach, pb-er, teamleider en sociotherapeut.
Met Okke Diving komen mijn passie voor duiken en de zorg samen. Als ervaren zorg- en duikprofessional bied ik duikervaringen aan voor zowel mensen die zelfstandig kunnen duiken, als voor mensen met een beperking. Veiligheid en persoonlijke aandacht & groei staan hierin centraal.
Natuurlijk is duiken in eerste instantie spannend. Dat is voor iedereen zo, beperking of geen beperking. Maar laat deze angst geen leidraad zijn voor je client. Naast dat het doel is om onder water simpelweg plezier te hebben en te ontspannen, heeft duiken voor veel mensen op zowel fysiek als mentaal gebied ook een therapeutische werking en kan je het dus inzetten als tool om aan persoonlijke doelen te werken.
Hieronder leg ik uit hoe je duiken in de zorg precies toe kan passen:
zorgvuldig proces: veiligheid voorop
Wat je kunt verwachten is maatwerk. Elk duiktraject begint met een kennismakingsgesprek waar, bij voorkeur, ook de behandelaar bij aanwezig is. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de beperking maar vooral ook naar de mogelijkheden van de client en overleggen we hoe we de begeleiding en invulling van de onderwaterbeleving zo goed mogelijk af kunnen stemmen op de mogelijkheden en behoefte van de deelnemer. Zo kan het goed zijn om -als dit nodig is, twee begeleiders in het water te hebben voor één duiker. Dat is allemaal mogelijk. We bekijken de medische geschiedenis, maar ook de fysieke en mentale weerbaarheid. Hierna beslissen we of een medische keuring en/of het advies van een duik medisch specialist nodig is.
Zelfstandig kunnen ademen en instructies kunnen opvolgen zijn essentieel. Maar, om het nou niet ingewikkelder te maken dan het is; je hoeft in eerste instantie simpelweg alleen “dat ding” maar in je mond te houden😊 Voor veel mensen met een licht of zelfs matig verstandelijke beperking is dat geen probleem, weet ik uit ervaring.
Helaas is duiken meestal niet geschikt voor mensen met epilepsie, astma en hyperventilatie. Veiligheid staat altijd voorop.
Als deze afstemming duidelijk is dan gaan we naar het zwembad en het water in, hier beginnen we bij de basis; ademautomaat in je mond en eerst maar eens kijken hoe het voelt om “door z’n ding” adem te halen…dit is makkelijk. Hierna hoofd naar beneden en je eerste adem teugen met je gezicht in het water nemen…best apart om met je gezicht in het water te zijn en je adem niet in te hoeven houden! Na even wennen is dat eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. In eerste instantie best een beetje spanend maar ook heel leuk! En zeer zeker therapeutisch.
Gaat dit goed dan gaan we onder water op onze knieën zitten. Dit gebeurd op een plek waar het water on-diep genoeg is om op te kunnen staan zodat deze eerste stappen gedaan kunnen worden in een rustige en veilige omgeving.
Volgende stap is om “neutraal” te worden onder water. Dit betekend niet dat je geen mening hebt maar is de term om aan te duiden dat je niet zinkt noch stijgt als je onderwater bent. Wanneer je neutraal bent is de zwaartekracht opgeheven en zweef je “gewichtloos” door het water zoals een astronaut door de ruimte, echt een verslavend gevoel met als enigste afkick verschijnsel dat je nog een keer wilt gaan als je uit het water komt 😊
Na deze stappen gaan we samen stapje voor stapje werken met de doelen die in het behandelplan staan en steeds meer sturen richting zelfredzaamheid en plezier onder water.
Duiken met mensen met een beperking
Voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is duiken een speciale ervaring. Onder water kan er namelijk vaak veel meer dan dat er boven water kan. Een rolstoel heb je onder water niet nodig en hoe gaaf is het als je met een verstandelijke beperking toch je eigen apparatuur kan instellen. Voor mensen met een beperking kan het duiken als eenmalige ervaring worden ingezet om een positieve ervaring op te doen, of er kan gekozen worden voor een meer structurele inzet in de vorm van een strippenkaart of een vaste afspraak in de week.
Behandelplan
Bij een structurele inzet wordt er ook een behandelplan opgesteld waarbij de specifieke situatie en mogelijkheden van de client centraal staan. Daarmee creëren we een persoonlijk traject dat aansluit op het zorgplan. Bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking wordt er gewerkt vanuit de filosofie van de triple C methodiek, waarin het samen doen centraal staat. Ik begeleid zijn of haar onderwaterervaring met in het achterhoofd dat we samen 100% zijn. Kan de client veel zelf dan doe ik minder, kan de client niet zo veel zelf dan doe ik meer.
Het is altijd maatwerk. Vanuit gelijkheid en wederzijds respect bied ik hulp waar nodig, zonder de autonomie van de ander uit het oog te verliezen.
Duiken als activiteit
Voor bijvoorbeeld woongroepen in de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, maar ook de verslavingszorg, biedt Okke Diving
duiken als activiteit aan. In de vakantie kan je als groep bijvoorbeeld gaan bowlen, of je geeft inhoud aan het uitje door te gaan duiken waarbij je elkaar leert kennen, jezelf leert kennen en nieuwe mogelijkheden ontdekt. Is de stoerste jongen van de groep ook degene die als eerste mee durft te duiken of krijgt iemand anders zijn ademhaling veel beter onder controle?
Zowel voor kinderen als voor volwassenen kan duiken bij Okke Diving een activiteit zijn waar je wat aan hebt. Of je het nou spannend vindt of al vaker gedaan hebt: ik zorg ervoor dat het voor iedereen een fijne ervaring is.
Ben je geïnteresseerd in duiken als activiteit, neem dan vrijblijvend contact me op. We kunnen dan samen kijken of het handiger is om bij mijn vaste zwembad af te spreken, of bij een zwembad bij jou in de buurt en wie weet wel op een mooie locatie buiten in de natuur.
Duiken & Coaching
Als onderdeel van een coaching traject voor jongeren of volwassenen is duiken ook zeer geschikt. Okke Diving werkt onder andere samen met ViaEva. ViaEva biedt jongeren en jongvolwassenen coaching trajecten aan om hen op een (inter)actieve manier te helpen hun eigen pad te vinden. Hier is duiken een heel mooie aanvulling op.
Tijdens een duikactiviteit leer je vertrouwen op jezelf en op je buddy, ontwikkel je probleemoplossende vaardigheden en versterk je je mentale veerkracht. De stilte onder water biedt ruimte voor reflectie en zelfinzicht, waardoor je bewuster wordt van je eigen gedachten en gevoelens. Tijdens een duik ben je bewust bezig met je ademhaling en die te leren controleren en gebruiken. Wie zijn ademhaling onder controle heeft, straalt ook rust uit naar de rest van zijn lichaam en geest.
Ook draait het tijdens het duiken draait om het verleggen van je eigen grenzen. Het helpt om oude (niet helpende) patronen te herkennen en te doorbreken. Daarnaast zijn zorg en samenwerking en zorg essentieel voor elkaar.
Door je onder te dompelen in een andere, stillere wereld waarin je alleen je ademhaling dichtbij hoort, word je gedwongen anders te denken en te handelen. Duiken helpt je in een veilige omgeving uit je comfortzone te stappen en je zelfvertrouwen een boost te geven.
Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we een op maat gemaakt duikprogramma dat aansluit op de doelen van het persoonlijke coaching traject van de client.
duiken & therapie
Binnen veel therapeutische interventies kan duiken een meerwaarde hebben. Het meest voor de hand liggend is duiken als
exposure bij cognitieve gedragstherapie (CGT). Mensen die bang zijn om onder water te zijn, bang zijn controle te verliezen, bang zijn bang zijn te stikken onder water of last hebben van paniek, kunnen met duiken oefenen in een veilige omgeving waar niets engs gebeurd.
Het duiken kan bijdragen aan behandeling gericht op zelfbeeld (ik heb het gedaan!). Maar duiken kan juist ook bij mensen met meer externaliserende problematiek helpen bij het vragen en accepteren om hulp. Onder water ben je heel kwetsbaar en veilig tegelijkertijd.
Ook bij mensen die moeite hebben hun ademhaling onder controle te krijgen, zich over te geven of prikkels te verwerken kan duiken een goede interventie zijn. Duiken draait om het vertrouwen in de ander, de apparatuur en je ademhaling maar vooral om vertrouwen in jezelf! Als dat lukt krijg je er een sensorisch kalme en serene ervaring voor terug.
de voordelen en effecten van duiken
Hieronder nog even alle effecten en voordelen van duiken als interventie samengevat.
Therapeutische voordelen
Stressreductie en mindfulness: De focus op ademhaling en de rustige, gecontroleerde bewegingen onder water bevorderen een staat van mindfulness, wat stress vermindert en bijdraagt aan emotionele stabiliteit.
Motivatie en levenskwaliteit: Nieuwe interesses en hobby’s: Duiken kan een nieuwe interesse opwekken die mensen motiveert om actief te blijven en betrokken te zijn bij andere activiteiten. Dit kan bijdragen aan een hogere levenskwaliteit.
Voldoening en plezier: Het plezier van het ontdekken van de onderwaterwereld en het overwinnen van persoonlijke uitdagingen kan zorgen voor een gevoel van voldoening en geluk.
fysiologische effecten
Fysieke therapie: Voor mensen die herstellen van fysieke beperkingen of aandoeningen, kan duiken een zachte manier zijn
om spieren te versterken en mobiliteit te verbeteren zonder overbelasting. De effecten van een duikervaringstraject kunnen zijn:
- Een verbeterde ademhaling
- Opbouw algehele conditie
- Betere doorbloeding
- Verbeteren van individuele bewegingsfuncties
- Verbetering van de coördinatie
- Opbouw en versterking van de spierweefsels
psychologische effecten
Zintuigelijke ervaring en rust! Sensorische prikkels: Duiken is een unieke zintuiglijke ervaring. Het helpt mensen om zich meer bewust te worden van hun lichaam. Het gevoel van gewichtsloosheid en de zachte druk van het water kunnen kalmerend werken en stress verminderen.
Omgeving: De stilte onder water en de focus op ademhaling kunnen bijdragen aan het verminderen van angst en overprikkeling. Dit is vooral gunstig voor mensen met autisme of andere verstandelijke beperkingen. Verbetering van zelfvertrouwen en autonomie.
Succeservaringen: Voor mensen die vaak geconfronteerd worden met beperkingen, kan het succesvol uitvoeren van een duikactiviteit een enorme boost geven aan hun zelfvertrouwen. Het gevoel van beheersing over hun lichaam in een nieuwe en uitdagende omgeving versterkt het zelfbeeld.
Autonomie en zelfredzaamheid: Onder begeleiding leren omgaan met de duikuitrusting en de basistechnieken van het duiken geeft deelnemers het gevoel dat ze zelfredzaam kunnen zijn in een nieuwe situatie.
Sociale effecten
Samenwerking en communicatie: Duiken vereist samenwerking en vertrouwen tussen de duiker en de begeleider (en eventuele mede duikers/buddy’s). Dit kan de sociale vaardigheden van deelnemers vergroten en hun vertrouwen in anderen versterken.
Positieve relaties: De aanwezigheid van een ervaren sociotherapeut/duikinstructeur met zorgervaring, zorgt voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin deelnemers zich gehoord en begrepen voelen. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van positieve relaties en het versterken van bestaande therapeutische banden.
Duiken geeft ook een gevoel van vrijheid en ontspanning, onder water ben je immers gewichtloos. Je zweeft door een andere wereld en werkt samen met een buddy. Zo ontstaat een gevoel van saamhorigheid en ‘erbij horen’.
Duiken is therapie voor lichaam en geest 😊