er kan meer dan je denkt!
Wereldwijd heb ik ruim 10 jaar als duikleraar gewerkt, waarbij ik veel mensen heb geholpen de magische onderwaterwereld te ontdekken. Daarnaast werk ik al 18 jaar in de zorg, onder andere als groepsbegeleider, teamcoach, pb-er, teamleider en sociotherapeut.
Met Okke Diving komen mijn passie voor duiken en de zorg samen. Als ervaren zorg- en duikprofessional bied ik duikervaringen op maat, voor zowel mensen die zelfstandig kunnen duiken, als voor mensen met een beperking. Veiligheid en persoonlijke aandacht staan hierin centraal.
duiken als therapie
Voor zorginstellingen kan ik met duiklessen op maat bijzondere (en leuke!) therapeutische dagbesteding bieden. In samenwerking met de bewegingsagoog en/of de behandelcoördinator stellen we een plan van aanpak op. De specifieke situatie en mogelijkheden van de client staan hier centraal. Daarmee creëren we een persoonlijk traject dat aansluit op het zorgplan. Uit ervaring ken ik de positieve impact die duiken heeft op mensen uit alle doelgroepen.
werkwijze
Werkend vanuit de filosofie van de triple C methodiek, waarin het samen doen centraal staat, neem ik de client mee. Ik begeleid zijn of haar onderwaterervaring met in het achterhoofd dat we samen 100% zijn. Kan de client veel zelf dan doe ik minder, kan de client niet zo veel zelf dan doe ik meer. Het is altijd maatwerk. Vanuit gelijkheid en wederzijds respect bied ik hulp waar nodig, zonder de autonomie van de ander uit het oog te verliezen. Voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, kinderen in de jeugdzorg, en mensen die herstellen na een psychiatrische behandeling kan onderwater zijn een enorme therapeutische meerwaarde bieden.
samenwerking
Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met Okke Diving.
* Incidentele inzet als onderdeel van specifieke zorgtrajecten.
* Een ‘strippenkaart’. Vooraf wordt een afgesproken aantal duiksessies ingekocht, die in overleg ingezet worden.
* Voor meer continuïteit is ook een vaste afspraak mogelijk, waarbij Okke Diving wekelijks op vaste momenten ingezet wordt. Op die manier kunnen cliënten over een langere periode de impact van duiken ervaren en zijn de positieve effecten op lichaam en geest het grootst.
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.
duiken & coaching
Duiken is bij uitstek geschikt als onderdeel van een coaching traject. Waarom?
Omdat duiken draait om het verleggen van je eigen grenzen. Het helpt om oude (niet helpende) patronen te herkennen en te doorbreken. Daarnaast zijn samenwerking en zorg voor elkaar essentieel. Door je onder te dompelen in een andere, stille wereld, word je gedwongen anders te denken en te handelen.
Duiken helpt je in een veilige omgeving uit je comfortzone te stappen en je zelfvertrouwen een boost te geven. Tijdens het duiken leer je vertrouwen op jezelf en op je buddy, ontwikkel je probleemoplossende vaardigheden en versterk je je mentale veerkracht. De stilte onder water biedt ruimte voor reflectie en zelfinzicht, waardoor je bewuster wordt van je eigen gedachten en gevoelens. Tijdens een duik ben je bewust bezig met je ademhaling en die te leren controleren en gebruiken. Wie zijn ademhaling onder controle heeft, straalt ook rust uit naar de rest van zijn lichaam en geest.
hoe kan zo’n samenwerking eruit zien
Okke Diving werkt onder andere samen met ViaEva.
ViaEva biedt jongeren en jongvolwassenen coaching trajecten aan om hen op een (inter)actieve manier te helpen hun eigen pad te vinden. Hier biedt Okke Diving duikervaringen als onderdeel van een coaching traject. De coach van ViaEva blijft daarbij de primaire begeleider van de client waar Okke Diving het duikgedeelte verzorgt.
Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we een op maat gemaakt duikprogramma dat aansluit op de doelen van het persoonlijke coaching traject van de client.
de impact van duiken
Natuurlijk is duiken in eerste instantie spannend. Dat is voor iedereen zo, beperking of geen beperking. Maar laat deze angst geen leidraad zijn voor de client. Naast dat het doel is om onder water simpelweg plezier te hebben en te ontspannen, heeft duiken voor veel mensen op zowel fysiek als mentaal gebied ook een therapeutische werking.
therapeutische voordelen:
Stressreductie en mindfulness:
De focus op ademhaling en de rustige, gecontroleerde bewegingen onder water bevorderen een staat van mindfulness, wat stress vermindert en bijdraagt aan emotionele stabiliteit.
Motivatie en levenskwaliteit
Nieuwe interesses en hobby’s: Duiken kan een nieuwe interesse opwekken die mensen motiveert om actief te blijven en betrokken te zijn bij andere activiteiten. Dit kan bijdragen aan een hogere levenskwaliteit.
Voldoening en plezier: Het plezier van het ontdekken van de onderwaterwereld en het overwinnen van persoonlijke uitdagingen kan zorgen voor een gevoel van voldoening en geluk.
fysiologische effecten:
Fysieke therapie: Voor mensen die herstellen van fysieke beperkingen of aandoeningen, kan duiken een zachte manier zijn om spieren te versterken en mobiliteit te verbeteren zonder overbelasting.
De effecten van een duikervaringstraject kunnen zijn
- Een verbeterde ademhaling
- Opbouw algehele conditie
- Betere doorbloeding
- Verbeteren van individuele bewegingsfuncties
- Verbetering van de coördinatie
- Opbouw en versterking van de spierweefsels
psychologische effecten:
Zintuiglijke ervaring en rust
Sensorische prikkels: Duiken is een unieke zintuiglijke ervaring. Het helpt mensen om zich meer bewust te worden van hun lichaam. Het gevoel van gewichtsloosheid en de zachte druk van het water kunnen kalmerend werken en stress verminderen.
Omgeving: De stilte onder water en de focus op ademhaling kunnen bijdragen aan het verminderen van angst en overprikkeling. Dit is vooral gunstig voor mensen met autisme of andere verstandelijke beperkingen.
Verbetering van zelfvertrouwen en autonomie
Succeservaringen: Voor mensen die vaak geconfronteerd worden met beperkingen, kan het succesvol uitvoeren van een duikactiviteit een enorme boost geven aan hun zelfvertrouwen. Het gevoel van beheersing over hun lichaam in een nieuwe en uitdagende omgeving versterkt het zelfbeeld.
Autonomie en zelfredzaamheid: Onder begeleiding leren omgaan met de duikuitrusting en de basistechnieken van het duiken geeft deelnemers het gevoel dat ze zelfredzaam kunnen zijn in een nieuwe situatie.
sociale effecten:
Samenwerking en communicatie: Duiken vereist samenwerking en vertrouwen tussen de duiker en de begeleider (en eventuele mede duikers/buddy’s). Dit kan de sociale vaardigheden van deelnemers vergroten en hun vertrouwen in anderen versterken.
Positieve relaties: De aanwezigheid van een ervaren sociotherapeut/duikinstructeur met zorgervaring, zorgt voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin deelnemers zich gehoord en begrepen voelen. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van positieve relaties en het versterken van bestaande therapeutische banden.
Duiken geeft ook een gevoel van vrijheid en ontspanning, onder water ben je immers gewichtloos. Je zweeft door een andere wereld en werkt samen met een buddy. Zo ontstaat een gevoel van saamhorigheid en ‘erbij horen’. Duiken is therapie voor lichaam en geest 😊