Met Okke Diving breng ik mijn duikhart en zorghart bij elkaar.
Mijn uitgangspunt? Er kan meer dan je denkt.
In een veilige omgeving bied ik kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of verstandelijke beperking duikervaringen op maat.
Als gecertificeerde duikinstructeur ben ik aangesloten bij de IADH (International Association for Handicapt Divers), PADI en SSI. Daarnaast beschik ik ook over:
- Nederlands diploma Maatschappelijke zorg in de richting ‘Persoonlijk Begeleider Gehandicapten’
- Australisch diploma ‘Holistic Counseling’
- Certificaat ‘Werken met methodiek Triple C’. In deze methodiek staat het samen doen centraal.
- Jarenlange praktijkervaring.
Kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking kunnen ook duiken! In de veilige omgeving van het verwarmde zwembad van de Sprienke – een school in Goes voor speciaal onderwijs – hebben al meerdere kinderen van deze school ontdekt dat hun beperking geen handicap hoeft te zijn.
de impact van duiken
Naast dat het doel is om simpelweg plezier te hebben en te ontspannen heeft duiken voor veel mensen op zowel fysiek als mentaal gebied ook een therapeutische werking.
fysiologische effecten:
- Verbeterde ademhaling
- Opbouw algehele conditie
- Betere doorbloeding
- Verbeteren van individuele bewegingsfuncties
- Verbetering van de coördinatie
- Opbouw en versterking van de spierweefsels
psychologische effecten:
- Vergroten van het zelfvertrouwen
- Groei van de eigen vaardigheden
- Bevordering van sociale contacten
- Je grenzen verleggen
- Gevoel van eigenwaarde creëren
Duiken betekent een gevoel van vrijheid, onder water ben je immers gewichtloos. Ontspanning, je zweeft door een andere wereld en werkt samen met een buddy. Zo ontstaat een gevoel van saamhorigheid en ‘erbij horen’. Duiken is therapie voor lichaam en geest 😊
zorgvuldig proces
Elk duiktraject begint met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken en ontdekken we jouw mogelijkheden om te duiken. We bekijken je medische geschiedenis, maar ook je fysieke en mentale weerbaarheid. Hierna beslissen we een of medische keuring en/of het advies van een duikmedisch specialist nodig is. Zelfstandig kunnen ademen en instructies kunnen opvolgen zijn essentieel. Helaas is duiken meestal niet geschikt voor mensen met epilepsie, astma en hyperventilatie. Veiligheid staat altijd voorop.
Hebben we groen licht? Dan begint het leukste gedeelte, dat ook best spannend is. Daarom neem ik je stap voor stap mee in dit avontuur. Duikset om, eventueel wetsuit aan, finnen aan je voeten of speciale ‘kikvors handschoenen’ aan, een duikbril op. Pas als jij er klaar voor bent: voor het eerst ademen onder water. En daarna het gevoel gewichtsloos te zijn. Een onvergetelijk moment!
Duiken met een fysieke beperking
Met de juiste begeleiding kun je met een fysieke beperking prima duiken en genieten van het gevoel en de uitwerking van gewichtloosheid op je lichaam.
Als je in een rolstoel zit omdat je bijvoorbeeld een dwarslaesie hebt, betekent dit niet dat je aan die rolstoel gekluisterd zit. Tuurlijk, je zal hulp nodig hebben, onder andere om in en uit het water te komen, maar duiken kan je zeker wel. En als je eenmaal gewichtloos in het water ligt, dan is die zwaartekracht weg. Het doel is lekker onder water, therapeutisch en ontspannen. Een duikervaring die plezierig is. Trots zijn op jezelf.
“Onder water voel ik me eindelijk weer vrij” is een veelgehoorde opmerking na het duiken met iemand met een fysieke beperking.
Duiken met een verstandelijke beperking
Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt eveneens: veiligheid staat voorop. Tijdens een kennismaking bespreken we in detail de cognitieve vaardigheden en bekijken we wat er mogelijk is. Onderwatercommunicatie verloopt o.a. via lichaamstaal, en na bijna 25 jaar als instructeur herken ik de lichaamstaal van mede-duikers en leerlingen als geen ander.
Wat kun je verwachten?
Iedere casus wordt apart bekeken en is maatwerk. De begeleiding en invulling van de onderwaterbeleving stemmen we volledig af op de mogelijkheden en behoefte van de deelnemer. Zo kan het goed zijn om twee begeleiders in het water te hebben voor één duiker. Dat is allemaal mogelijk.
Wat kost dat?
De kosten voor de duikcursussen variëren afhankelijk van de locatie, specifieke behoeften en begeleiding. Het starttarief voor één duikervaring is € 89,- incl. btw.
Neem contact met me op voor een persoonlijk gesprek en een offerte op maat.
Er zijn in Nederland verschillende mogelijkheden om budget te creëren, zoals persoonsgebonden budgetten (PGB) de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en andere financiële ondersteuningen. Zoek online voor de mogelijkheden. Ook hiervoor geldt: er kan meer dan je denkt.
Dion is 12 jaar. Hij duikt sinds 2023 met Okke. Wat vindt hij daar eigenlijk van?
“Wat ik van duiken vind? Leuk! Want met Okke in het water voel ik me vrij, want ik zit normaal in een rolstoel en dan zit ik vast en dat vind ik niet fijn. Toen ik Okke leerde kennen, kwam hij eerst naar ons huis toe voor een demonstratie, daarna kreeg ik les. Ik vind duiken niet eng! Ik ben weleens bang dat ik geen lucht krijg maar Okke is altijd bij me. Dus er kan niks gebeuren. Ik hoef me hier geen zorgen over te maken. Okke is leuk, maar kan ook serieus zijn, want het is belangrijk dat ik het goed leer. Duiken is super leuk maar je moet wel serieus omgaan met de afspraken. Ik ben aan het leren dat ik niet meer in paniek raak en dat ik niet zoveel hoef te lachen want dan loopt mijn masker vol 😊. Als je dan lacht doe dat dan boven water.”
Zou je nog iets mee willen geven?
“Ga het gewoon proberen! Want misschien lijkt het een beetje eng, maar Okke stelt je gerust en het gaat stap voor stap.”
– Dion – 12 jaar
“In een nieuwsbrief van de Sprienke stond: duikles van Okke, voor iedereen. We dachten gelijk “Zou dit niet iets zijn voor Dion?” Dion kan niet lopen of zelfstandig zitten, maar Dion vindt het heerlijk om te zwemmen. Beide opa’s en zijn moeder Kim hebben allemaal gedoken en/of duiken nog. Kortom, wat zou het geweldig zijn als dit zou lukken. Dus zonder aarzelen hebben we contact gelegd met Okke en hij was meteen enthousiast. Okke kwam thuis langs en met Okke is altijd alles gelijk relaxt. Kort daarna hebben we afgesproken bij het zwembad van de Sprienke. Al vrij snel lag Dion heerlijk te dobberen in het water.
Okke is geduldig, maar ook duidelijk. En Dion? Dion geniet enorm!! Hij krijgt de lach niet van zijn gezicht. Dat is overigens ook weleens lastig, omdat de ademautomaat hierdoor steeds uit zijn mond gaat. Dus lachen onder water is niet het beste idee. Maar ook dat werd opgelost. We vinden het super vet dat Dion door Okke zich helemaal vrij voelt in het water en een uurtje niet gehinderd wordt door zijn handicap. En wij kunnen op deze manier onze passie voor het duiken doorgeven aan Dion. Een unieke mogelijkheid!”
Joanne & Kim, moeders van Dion